túrós rétes


Egy klasszikus recept a sok sok finomság közül,a mindig kedvenc: túrós rétes. A recept nem a hétköznapi rétesek közé tartozik,hanem "síppal,dobbal..."de legalábbis nádcukorral készítjük :)



Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap
70-75 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint mazsola
50 ml barna rum
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál kukoricakeményítő
egy csipet só
15 dkg barna nádcukor
1 evőkanál porcukor
4 tojássárgája
6 tojásfehérje
2 teáskanál tejszín
10 dkg vaj


Elkészítés:
A mazsolát a jobb íz érdekében áztassuk be egy fél órára a barna rumba.
A túrót törjük át villával alaposan,majd keverjük bele a vaníliás cukrot,a nádcukrot és egy csipet sót.
Dolgozzuk el a töltelékben a tojássárgáját,a citrom héját,és a keményítőt.(utóbbinak akkor van szerepe,ha a túró levet engedne)
Adjuk még hozzá a mazsolát.
Egy órát pihentethetjük a tölteléket hűvös helyen.
A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót,verjük kemény habbá,közben adjunk hozzá egy evőkanálnyi porcukrot és egy pár csepp citromlevet.
A túrómasszába óvatosan forgassuk bele ezt a habot.
Vizes konyharuhán egymásra rakok 6réteslapot,és egyesével megkenem ezeket olvasztott vajjal.
Rárakom a tölteléket,a széleitől minden oldalról pár centit üresen hagyok.
A konyharuha segítségével feltekerem,és a végeit behajtogatom,kivajazott tepsibe teszem
Először kenjük meg olvasztott vajjal,majd kevéske tejszínnel elkevert tojássárgájával.
Kb.210C-fokos sütőben fél óra alatt aranybarnára sül.
Felszeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni,Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.